DRAWING ON CAKE ~ 27/11/2016

Kelas Drawing on Cake~ 27/11/2016
Tak pandai melukis taktau mewarna, takde masalah. Dah tau teknik, semua gambar bole lukia. Happy faces! Terima kasih semua.. all the very best! ❤❤❤

Next class:
KELAS CARTOON DRAWING ON BUTTERCREAM CAKE
Tarikh: 17 DISEMBER 2016 (Sabtu)
Masa: 9.00am – 12.00pm
Yuran: RM130 (Biasa RM150)
Cara daftar: WhatsApp ke 0194774566 NAMA/DRAWING/17 DEC

BERAT KEK


Saya terpanggil untuk up status ni lepas baca newsfeed kawan bakers saya yg cantik manis comel tapi berjaya gemilang, Ummul Amira Omar

Bila customer tanya, “saya nak beli kek berat 1kg brp hengget?”

Sahabat bakers lain nak copy ayat ni, silakan. Saya jawab begini je

“Maaf, saya tak jual kek ikut berat, tapi ikut size. Sbb lain jenis kek lain berat walau pun saiz sama.
Contoh saiz 8″ diameter permukaan & 4.5″ tinggi:
Sponge cake 1kg
Moist choc 1.5kg
Red velvet 1.6kg

Ini berat kek aje, belum masuk salut krim dan deko. Bila dah siap semua akan jadi lebih berat lagi.

Contoh
Sponge cake (kek aje) 1kg
Salut dgn fresh cream akan jadi 1.3kg
Kalau salut dgn buttercream akan jadi 1.5kg
Kalau salut dgn cream cheese akan jadi 1.8kg
Haaa ni penambahan berat pada salut krim aje. Kalau curah pula dgn mirror glaze, ada gumpaste sana sini, ada edible image, ada buah strawberry bagai, mau juga naik 200-700g lagi tu.

Dan harga pun beza2 juga tgk pada saiz, jenis kek, jenis filling, jenis salut, deko mcm mana dan penambahan bahan2 lain.

Kebiasaan standard size kek bermula size 8″. Jika nak yg lebih besar ada mcm2 pilihan size dan juga bentuk, bulat ke.. petak ke.. bentuk nombor ke..”

**********************

Agak panjang penerangan tu. Tapi itu la caranya kita educate customer. Mereka tak tau, kita kasitau, InsyaAllah mereka akan lagi paham. Bole juga beritahu anggaran brp org makan utk mudahkan cust.

Sebenarnya mereka dh terbiasa sbb dodulu semua kek pun asasnya sponge cake. Tu sbb pakai berat kilo. Laa ni dah mcm2 fesyen..

Pd saya kita as bakers, perlu terangkan walaupun naik muak.. mcm tu la perasaan jurujual kat kedai2 atau org yg keje cust service ni, dok jawab soklan sama tiap2 ari berkali2.

Sekian karangan saya pada petang sabtu ini… ehehehh ✌✌✌ 😉😉😉

CREAM PUFF

Kalo dak cream puff ni gemuk2,
Semua orang suka kan!! Muka ada senyum!
Kalo badan sendiri gemuk, muka ada monyok!
😄😄😄

Cream puff saya buat ada 2 pilihan filling;
Vanilla creamy custard – guna telur & krim
Vanilla deluxe custard – guna premium instant custard

Yang mana lebih sedap? Lain tekak, lain pilihannya. Jangan tanya mana yg sedap, sebab saya pasti jual yg sedap2 aje 😄😄😄

LOLLICHOC WITH EDIBLE IMAGE

LOLLICHOC WITH EDIBLE IMAGE
Apa2 gambar pun boleh. Nak gambar muka sendiri pun boleh. Budak2 suka dapat ni (mak budal pun ralit sebenarnya). Saya flavour kan sikit dengan strawberry. ✌✌✌ 😉😉😉

RED VELVET CUPCAKES

Size M
Simple sweet2 flower aje…😉😉😉  

#cymera

BABY HOKKAIDO CUPCAKES

Customer request nak cup warna biru, wafer deco warna pink. Alhamdullilah, ada rezeki.. ada stok…  

KEK TEMA DIDI & FRIENDS

Ramai peminat didi ni yaaa..Untuk deko begini, boleh pilih apa juga jenis kek dan filling, utk salut dan deko sebaiknya guna buttercream utk warna yg lebih cantik dan sharp

KEK COKLAT UNTUK HARI JADI

Suka coklat.. tak berapa suka krim.Moist Choc Cake + Choc Ganache Filling & Frosting + Bunga2 Buttercream


KELAS HOKKAIDO CUPCAKES ~ 20/11/2016


KELAS HOKKAIDO CUPCAKES ~ 20/11/2016
Seronokkan dapar belajar 2 jenis hokkaido cupcakes dgn filling yg mcm eskrem vanilla tu. Lepas tu kita bisikkan sekali bbrp jenis filling lain lagi. Kita kasitau juga jenis2 size, kotak apa, deko mcm mn.. eh! Cara frozen.. ye! Hokkaido cupcakes ni bole di frozen tau!!!!
Terima kasih semua yg hadir semalam. Semoga dpt jual ribu2 sebulan! AMIN…
Next class:

KELAS HOKKAIDO CUPCAKES
** dua jenis hokkaido
Tarikh: 10 DEC 2016 (Sabtu)
Masa: 2.30pm – 5.00pm
Yuran: RM80

Cara daftar WhatsApp ke 0194774566: NAMA/HOKKAIDO/10 DEC

MIRROR GLAZE CAKE

Ada 2 lagi seat ya.. pantas.. pantas…

KELAS MIRROR GLAZE CAKE
(Tenaga Pengajar: Cik Ainie Syeema)
Tarikh: 4 Dec 2016 (Ahad)
Masa: 9am – 3pm
Yuran: RM250
** demo round corner chocolate glaze cake
** fully hands on sharp edge mirror glaze cake

Cara daftar: WhatsApp ke 0194774566 : NAMA / MIRROR / 4 DEC