Archive for September, 2016

KEK TEMA BOBOIBOY


Melukis yuk… eh! Lukis siap dah… mewarna la pula… pensel warna mana? 😉😉😉

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

CHEESE TART


BLUEBERRY CHEESE TART CUMIL..
selain dari adunan cheese yg cukup cantik, cara piping juga mainkan peranan. Oven pula tak perlu terlalu panas sekadar 110-120’c cukup dah.. cheese tart versi saya takde lah montok muncit.. sekadar comel2 jer.. ✌✌✌ 😄😄😄

PAVLOVA DISK


Pink Mini Pavlova Disk..
Macam cewek-cewek gitew! 😄😄😄
Esok kita wat fast sale yer…

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

EDIBLE IMAGE

CARA MENGGUNAKAN EDIBLE IMAGE ATAS KEK
Nak kasi edible image cantik segak tak menggerutu atau cepat pudar lepas letak atas kek, ni caranya:
1. Cairkan coklat putih. Kenapa mesti putih? Sbb kalo coklat biasa tu nanti gambar akan gelap. Cairkan Guna microwave je.
2. Letakkan coklat cair di belakang edible image dan ratakan. Nipis aje pun ok.
3. Simpan dalam fridge 2-3 minit utk keringkan coklat. Dok je la kt pintu esbok tu jap tunggu.
4. Lekatkan pada kek. Gosok2 kasi lekat dan rata.
5. Hiaslah border tu kasi comel.

Perhatian: edible image ni kategori makanan. Makanya, treat as food la ya. Jgn pijak2 letak atas lantai dan sebagainya. Utk tahan lebih lama, edible image yg belum digunakan disimpan dlm fridge. Biasanya saya akan dirikan menegak kat belakang botol2 air kat pintu fridge. Kalau letak kat para2 fridge, tak bole lak nak letak barang lain. Makan space. Edible image ni lama2 sgt akan mengeras dan kalo tak hati2 akan patah.

Saya biasa order di www.edibleprint.com.my sebab saya suka warnanya cerah pekat cantik dan artwork yg memang puas ati. Dan yg paling penting, siap potong dah tau.. kalo utk kek biasanya besar ok lagi kita nak gunting sendiri. Kalo saiz cupcakes? Jenuhhh…!
SEMOGA BERMANFAAT… ✌✌✌ 😉😉😉

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

PAVLOVA DISK


PAVLOVA DISK
Ni saiz 8inci. Mula2 lukis saiz 7inci guna papan kek sebagai ukuran, lukis atas parchment paper. Terbalikkan paper tu supaya tak melekat lukisan tu nanti. Humban adunan dan bentukkan comel2. Nanti dah bake akan naik jadi 8inci lebar. Suhu oven kene slow ye. Taknak nanti lom siap bake dah runtuh.. huhuhuh.. ✌✌✌ 😄😄😄

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

MAKING RED VELVET  CAKE


SUPER MOIST RED VELVET CAKE
Biasanya 1 adunan saya akan bahagikan ke 3 loyang yang ditimbang setiap satu supaya ketinggian sekata dan masa bake yg sama. Cara ni mmg leceh skit lagi2 nnt kene cuci 3 loyang (part yg x brp berkenan). Tapi kek lebih moist, gebu dan tinggi sbb masa masak yg lbh pendek dan tak susah sgt dia nak “mendaki” dari kita dump smua dlm satu loyang.. jenuh dia nak masak dan rise kan… itu cara saya laa.. ✌✌✌ 😉😉😉

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

MAKING CHOC CUPCAKES


CHOC CUPCAKES..
Ni saiz M iaitu 2.5oz ditimbang adunannya 30g setiap cupcakes. Yaa.. saya timbang satu persatu supaya cantik naik sekata semua. Takde tinggi rendah. Nanti yg rendah mencemburui yg tinggi pula 😉😉😉

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

BLUEBERRY CHEESE TART


Blueberry Cheese Tart
Takde la montok menggunung
Cukup sekadar cumil lote jer.. 😄😄😄

CUPCAKES TEMA ANA MUSLIM


25pcs S Size Cupcakes
Strawberry Flavour
Edible image: Ana Muslim

KEK COKLAT


Peminat chocolate tegar!