Viewing ‘Bake & Deco Classes’ Category

RESIPI SALTED EGG CORNFLAKES

RESIPI SALTED EGG CORNFLAKES
Terus terang ni bukan resipi Ellie cipta sendiri.
Ellie siasat2 banyak resipi orang2 lain.
Adjust2 sana sini.. try n error..
Beli sekotak cornflakes 1.2kg pastu buat.. dan buat.. improvise dan improvise.. kasi jiran2.. kawan2.. minta feedback dan saranan. Dan ramai yang dah rasa dok merayu suh jual.. tak sabar nak beli! 😁😁😁

Dan last sekali Ellie rasa puas ati sangat dah dgn resipi adjust2 ni!

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
RESIPI:
250g Kellog’s Cornflakes
75g butter
3-4 batang daun kari
3-4 cili kering (potong kecik2)
1/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari daging
65g salted egg powder

CARA:
Cairkan butter dalam kuali. Masukkan cili kering + daun kari + serbuk cili + serbuk kari. Masak kacau2 dalam 30 saat. Kecikkan kan api dan masukkan salted egg powder. Masak kacau2 dalam 30 saat. Tutup api. Tonggeng masuk cornflakes. Gaul2 rata. Pastikan rata yaa.. nanti ada yang tak kene flavour ni. Tonggengkan plak dalam loyang dan bake pada suhu 120’c selama 10 minit.

TIPS:
1. Guna pure butter lagi sodap!
2. Cornflakes timbang kilo keras. Tak garing! Tapi memang murah dan kaler lebih menarik.
3. Kalo taknak rasa pedas langsung, takyah letak serbuk cili dan kurangkan cili kering. Tapi cili kering wajib letak walau skit. Ni bagi aroma.
4. Tak letak serbuk kari pun xpe. Tapi bila buh, baru terangkat!
5. Nak letak lebih salted egg powder pun bole. Ellie penah letak 100g. Mmg terasa gile! Ketagihan sampai takleh benti walau perut dah sebu! Tapiiiiii… siap la kentut ko punya bau… pitam! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
6. Suhu oven tu, ikut oven memasing ya. Turunkan 50-60’c dari biasa bake kek.
7. Saranan pada nak jual, bole guna balang kod SP360. Timbang 125g bole dpt 2 balang.
8. Kalo seal molek2, betul sejuk baru pack dan bake cukup garing, bole tahan lebih sebulan juga. Kekal rangup garing! πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

BERAPA NAK JUAL?
Ellie guna apps “Food Cost Calculator” kos dalam RM12. Jadi yang afdal utk jual bole lah darab 2 paling minimum. Utk 1 resipi dpt 2 balang, bermakna 1 balang kos RM6. Perlu ingat yaaa… kos ni lom masuk letrik, air, masa, upah dan untung. Jadi nak jual berapa? Nahhhh… congak betul2… πŸ₯°πŸ₯°πŸ₯°

Semoga bermanfaat.
Doa kan anak Ellie .. ISHAMI IMAN berjaya cemerlang dalam PT3 akan datang. Dan anak2 Ellie semua, ARIMI ARIZ & NURNAIMI NAYLI cemerlang dunia dan akhirat… Aaminn.. πŸ₯°πŸ₯°πŸ₯°

#ResipiEllie
#SaltedEggCornflakes
#ResipiPercuma
#KongsiResipi

20190911_184954_000020190911_190200_0000

CYMERA_20190911_221544

20190911_201822_0000

PROMO SEMPENA HARI KEPUTERAAN AGUNG & HARI MALAYSIA

Kelas Online PJJ.
Kelas dalam Facebook group.
Bole belajar bila2 dan dimana2.
Dengan video step by step, teknik, tips dan penerangan lengkap.
Ada masalah, boleh tanya.

Untuk daftar dan info
Www.wasap.my/60129319843
Www.wasap.my/601128601319
www.wasap.my/6019399405
Www.wasap.my/60182788421
Www.wasap.my/601128601319

IMG-20190909-WA0031
IMG-20190909-WA0032

IMG-20190909-WA0033

IMG-20190909-WA0034

IMG-20190909-WA0035

IMG-20190909-WA0030

ONLINE CLASS: ASAS BUTTERCREAM

20190830_100550_0000

SIMPLE WATERCOLOUR EFFECT
Modules terbaru akan dimasukkan dalam
KELAS ONLINE PJJ ASAS BUTTERCREAM 😍

Belajar apa lagi?
Nak belajar buat buttercream yang mudah handle, sedap, wangi, sesuai untuk apa jua jenis kek?

Nak belajar melepa kek untuk permukaan kek yang RATA, LICIN dan SHARP EDGE…

Jemput join KELAS ONLINE PJJ ASAS BUTTERCREAM yang telah diupgrade dengan modul terbaru. Lebih 1,600 orang telah menyertai malah bakers2 tersohor juga turut sama belajar.

Dengan yuran RM60 sahaja❗️❗️❗️

πŸŽ‚πŸŽ‚πŸŽ‚πŸŽ‚πŸŽ‚

πŸ“Œ MODULES: BUTTERCREAM
β€’ ASAS DAN TIPS BUTTERCREAM
β€’ RESIPI DAN TEKNIK:
1. BUTTERCREAM AIR GULA
2. BUTTERCREAM GULA AISING
3. BUTTERCREAM SUSU
4. BUTTERCREAM MADU
5. BUTTERCREAM BUNGA

πŸ“Œ SHARING:
β€’ KENALI NOZEL ASAS
β€’ BELAJAR DEKO MUDAH
β€’ DEKO CUPCAKES DGN BUNGA DAHLIA & TEKNIK TONE COLOUR
β€’ SALUT KEK WARNA WARNI
β€’ CARA GUNA EDIBLE IMAGE
β€’ CARA ATASI BUTTERCREAM BERPELUH
β€’ TIPS BUAT BUNGA BUTTERCREAM
β€’ DEKO KEK JAMBANGAN BUNGA

πŸ“Œ MODUL TAMBAHAN:
β€’ TEKNIK SALUT & DEKO KEK BULAT
β€’ TEKNIK SALUT & DEKO KEK PETAK
β€’ DEKO KEK HARI JADI
β€’ DEKO KEK HANTARAN
β€’ BONUS: TEKNIK WATERCOLOUR EFFECT

Berminat? Daftar disini
Www.wasap.my/60194774566

ONLINE CLASS: KEK PANDAN GULA MELAKA

IMG_20190904_002308_464IMG_20190904_002420_577IMG_20190904_002350_508IMG_20190904_002254_928

KELAS ONLINE PJJ KEK PANDAN GULA MELAKA

Kita belajar buat :
πŸ‘‰ kek sebiji
πŸ‘‰ kek slice
πŸ‘‰ kek dalam mini pek
πŸ‘‰ cupcakes
πŸ‘‰ cara potong slice
πŸ‘‰ cara mendeko
πŸ‘‰ cara berniaga
πŸ‘‰ macam2 teknik dan tips
πŸ‘‰ macam2 BONUS!
πŸ‘‰ Bukan sekadar resipi! Tapi belajar macam depan mata cikgu!

Online Class dlm FB group. Lengkap dengan video. Bole ulang banyak kali bila2 masa. Tak runsing hilang resipi atau lupa step. Lom mahir buat kek? Ada persoalan? Cikgu akan bantu.. no hal punya! 😍😍😍

Jom sembang kat whatsapp
Www.wasap.my/60194774566

#kelasbaking #kelasmasak #bakingclass #kelaskek #kelasbangi #kekbangi #onlineclass #kelaspjj #kelasonline #pjjclass

DURIAN CREAMY CAKE

20190903_221059_000020190903_221030_000020190903_220952_000020190903_220848_0000

DURIAN CREAMY CAKE
Taknak sembang panjang…
Sebab πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹ sangat!
Buat untuk customer
Buat lebih utk makan2 ngan anak2
πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Saya open untuk belajar juga
Belajar tau.. bukan jual resipi
Ajar sampai jadi!

Nak order?
Pun boleh.. 😍😍😍

Roger kita πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)

ONLINE CLASS: MOIST CHEEZY CARROT CAKE

20190906_130235_0000

Dalam Kelas Online PJJ Moist Cheezy Carrot Cake, selain dari langkah demi langkah dari persediaan bahan, bancuh, bakar, buat krim dan macam2 lagi,
Kita ada juga belajar dalam video cara buat square slice cake. Ada juga video cara potong kiub-kiub comel2. Ada juga tunjuk cara buat carrot kiyut2.

Atas permintaan peserta2 kelas, kita akan update video cara salut kek bulat pula. Siap deko sama macam dalam gambar ni. Siap ada “tanda” supaya dapat potong slice sama besar.

Semuanya kita tunjuk satu per satu.
Yang beginner senang nak follow.
Yang dah advance boleh tambah skill dan ilmu.

Sememangnya bukan kelas sekadar resipi… πŸ₯°πŸ₯°πŸ₯°
Jangan laa tenung jerr.. jom laa jumpa dalam kelas
😍😍😍

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
Www.wasap.my/60194774566

Like FB Online Baking Class By Ellie Hj Darus

PERSONAL DECO CLASS: BASIC BUTTERCREAM DECO

Puan Mani seorang lecturer. Minat utama dalam baking cake. Tapi tak pernah deko. Suka tengok deko kek yang cantik2. Teringin guna nozel bagai…

Dalam kelas ni beliau belajar:
πŸ‘‰ cara potong kek, filling & crumb coat.
πŸ‘‰ cara bancuh buttercream, mewarna dan menyimpan.
πŸ‘‰ cara mudah salut kek dengan buttercream.
πŸ‘‰ Pelbagai jenis deko dengan pelbagai jenis nozel dan teknik
πŸ‘‰ cara betul penggunaan edible image
πŸ‘‰ tips dan teknik serta do & don’t
πŸ‘‰ peserta akan deko dan bawa pulang sebiji kek
πŸ‘‰ sesuai utk yg ada asas pembuatan kek

Untuk beginner yang ada minat, sangat dialu-alukan. Kelas selama 6 jam, 1 to 1, releks2 dapat hadam macam2 ilmu!

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡

Open for personal baking @ deco class
Kelas hands on bukan tengok cikgu buat
Bole request date kecuali hari jumaat
Hanya perlu bawa pen dan buku nota aje
Belajar sampai faham dan lulus 😊😊😊

Roger: WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)

#KelasBaking #KelasDeco #PersonalBakingClass #KelasBakingBangi #BakingClass #KelasMemasak #KelasMasak #BuatKek #KelasKek #KelasKekOnline #KelasPJJ #OnlineClasses #OnlineBakingClass

20190828_142218_000020190828_142317_000020190828_142400_000020190828_142431_000020190828_142516_000020190828_142555_0000

PERSONAL BAKING CLASS 22/8/2019

PERSONAL BAKING CLASS: MOIST RED VELVET CAKE – Peserta ni dah beberapa kali datang personal class. Lebih selesa belajar berdepan dan personal. Walaupun module ni ada dalam online class, siap video step by step.Masing2 ada preference masing2kan. Belajar dari timbang bahan sampai siap deco dan sebiji kek tu terus bawak balik semua tak tinggal apa pun. πŸ₯°πŸ₯°πŸ₯° πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡ Personal class bole request bila2 kecuali Jumaat. Uols tentukan date. Booking awal agar tak clash dengan jadual Ellie… Yuran pula berbeza2 depends pada nak belajar apa. Taknak sorang2, nak ajak geng sekali pun bole. Kita kira Private Class 😊😊😊 Untuk request personal class,
WhatsApp: www.wasap.my/6019477456
Lokasi:Β  Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)

IMG_20190822_204232_674IMG_20190823_090038_944IMG_20190823_090038_94620190823_085137_000020190823_085108_0000IMG_20190822_204232_702

DECORATING CLASS ~ 10/11/2018

Masak kek pandai.. sedap lak tu πŸ˜‹ tapi bila part mendeko selalu tension! πŸ˜’ tak reti nak potong layer kek.. tak reti nak letak filling.. tak reti nak salut kek.. nak deko cantik2 lagi la tak reti.. puas tengok ikut kat youtube tu tapi hasil masih hampeh! πŸ˜–

Perlukan penerangan dan guide.. perlu tengok depan2 mata.. nak ada cikgu yang bole fokus kat kita sampai kita betul2 dapat deko sebiji kek yang cantik dan menarik!!! 😍😍😍

CAKE DECORATING CLASS FOR BEGINNERS
Tarikh: 10 November 2018 (Sabtu)
Masa: 10am – 4pm
Yuran: RM270 (ex-student RM250)
* lunch disediakan
* terhad 6 orang peserta sahaja
* deposit RM50

APA YANG AKAN DIPELAJARI?
πŸ‘‰ cara potong kek, filling & crumb coat.
πŸ‘‰ cara bancuh buttercream, mewarna dan menyimpan.
πŸ‘‰ cara mudah salut kek dengan buttercream.
πŸ‘‰ Pelbagai jenis deko dengan pelbagai jenis nozel dan teknik
πŸ‘‰ cara betul penggunaan edible image
πŸ‘‰ tips dan teknik serta do & don’t
πŸ‘‰ peserta akan deko dan bawa pulang sebiji kek
πŸ‘‰ tidak diajar cara memasak kek
πŸ‘‰ sesuai utk yg ada asas pembuatan kek

WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Website: www.kekcawan.com.my
Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)

BUFFET SLICE CAKES ~ 28/10/2018

CYMERA_20181029_063702

KELAS BUFFET SLICE CAKES (28/10/2018) Terima kasih semua yang hadir! 😍😍😍 Next class pada 11/11/2018 yaa.. ✌✌✌

WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Website: www.kekcawan.com.my
Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)