Viewing ‘Miscellaneous’ Category

RESIPI SALTED EGG CORNFLAKES

RESIPI SALTED EGG CORNFLAKES
Terus terang ni bukan resipi Ellie cipta sendiri.
Ellie siasat2 banyak resipi orang2 lain.
Adjust2 sana sini.. try n error..
Beli sekotak cornflakes 1.2kg pastu buat.. dan buat.. improvise dan improvise.. kasi jiran2.. kawan2.. minta feedback dan saranan. Dan ramai yang dah rasa dok merayu suh jual.. tak sabar nak beli! 😁😁😁

Dan last sekali Ellie rasa puas ati sangat dah dgn resipi adjust2 ni!

πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
RESIPI:
250g Kellog’s Cornflakes
75g butter
3-4 batang daun kari
3-4 cili kering (potong kecik2)
1/2 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kari daging
65g salted egg powder

CARA:
Cairkan butter dalam kuali. Masukkan cili kering + daun kari + serbuk cili + serbuk kari. Masak kacau2 dalam 30 saat. Kecikkan kan api dan masukkan salted egg powder. Masak kacau2 dalam 30 saat. Tutup api. Tonggeng masuk cornflakes. Gaul2 rata. Pastikan rata yaa.. nanti ada yang tak kene flavour ni. Tonggengkan plak dalam loyang dan bake pada suhu 120’c selama 10 minit.

TIPS:
1. Guna pure butter lagi sodap!
2. Cornflakes timbang kilo keras. Tak garing! Tapi memang murah dan kaler lebih menarik.
3. Kalo taknak rasa pedas langsung, takyah letak serbuk cili dan kurangkan cili kering. Tapi cili kering wajib letak walau skit. Ni bagi aroma.
4. Tak letak serbuk kari pun xpe. Tapi bila buh, baru terangkat!
5. Nak letak lebih salted egg powder pun bole. Ellie penah letak 100g. Mmg terasa gile! Ketagihan sampai takleh benti walau perut dah sebu! Tapiiiiii… siap la kentut ko punya bau… pitam! πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
6. Suhu oven tu, ikut oven memasing ya. Turunkan 50-60’c dari biasa bake kek.
7. Saranan pada nak jual, bole guna balang kod SP360. Timbang 125g bole dpt 2 balang.
8. Kalo seal molek2, betul sejuk baru pack dan bake cukup garing, bole tahan lebih sebulan juga. Kekal rangup garing! πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

BERAPA NAK JUAL?
Ellie guna apps “Food Cost Calculator” kos dalam RM12. Jadi yang afdal utk jual bole lah darab 2 paling minimum. Utk 1 resipi dpt 2 balang, bermakna 1 balang kos RM6. Perlu ingat yaaa… kos ni lom masuk letrik, air, masa, upah dan untung. Jadi nak jual berapa? Nahhhh… congak betul2… πŸ₯°πŸ₯°πŸ₯°

Semoga bermanfaat.
Doa kan anak Ellie .. ISHAMI IMAN berjaya cemerlang dalam PT3 akan datang. Dan anak2 Ellie semua, ARIMI ARIZ & NURNAIMI NAYLI cemerlang dunia dan akhirat… Aaminn.. πŸ₯°πŸ₯°πŸ₯°

#ResipiEllie
#SaltedEggCornflakes
#ResipiPercuma
#KongsiResipi

20190911_184954_000020190911_190200_0000

CYMERA_20190911_221544

20190911_201822_0000

VANILLA SPONGE CAKE

20180914_153211_0001

Antara kek yang wajib bikin setiap minggu…. πŸ˜‹πŸ˜‹πŸ˜‹

Tempahan sehingga 17/9 dah katup ya. Utk date seterusnya bole roger cepat 😘😘😘

WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Website: www.kekcawan.com.my
Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)

CUSTARD BUTTERCREAM

Custard Buttercream!Sungguh menawan hati ku… ❀❀❀

WhatsApp klik www.wasap.my/60194774566
Jadual kelas, klik website: www.kekcawan.com.my
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari Komuter UKM Bdr Baru Bangi & 10 minit dari MRT Kajang)

#kasitaukawankawan #kelasmasak #kelasbaking #kelaskek #onlineclass #buttercream #custardbuttercream

CYMERA_20171017_182556

KEK AISKRIM

Awal subuh kita mula bikin Ice Cream Cake! Yg ni customer pilih kek coklat & eskrem strawberry.. wallaaa!!! Choc & strawberry tu kan kombinasi yg sgt serasi ❀❀❀

Nak belajar buat ice cream cake tak? Buat dan bawa balik sebiji kek tau!

KELAS ICE CREAM CAKE
Tarikh: 12 Ogos 2017 (sabtu)
Masa: 9.00am – 1.00pm
Yuran: RM250

HOMEMADE ICE CREAM CAKE
** homemade ice cream tanpa menggunakan mesin ice cream
** pelbagai resipi ice cream & kek akan dikongsikan, antaranya butterscotch, strawberry, oreo, choc chunk & cheezy
** belajar buat sos butterscotch yang sedap, wangi & tahan lama serta buat caramelized nuts yang crunchy
** peserta akan buat dan bawa pulang sebiji Almond Buttterscotch Ice Cream Cake

Untuk mendaftar: Klik www.wasap.my/60194774566

Jadual kelas, klik website: www.kekcawan.com.my
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

#share #tag #kasitaukawankawan #kelasmasak #kelasbaking #kelaskek

PANDAN SPONGE CAKE

PANDAN SPONGE CAKE
Harum sungguh wei!!!!

WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Website: www.kekcawan.com.my
Self Pickup: Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi) ***SORRY, NO DELIVERY SERVICE***

TEMPAHAN

Baking sesi pagi selesai. Kita golek2 dulu ngan Naimi sambil pikir nak masak apa utk lunch. Nanti nak siapkan filling utk fruit tart, german blackforest, triple pandan coconut & strawberry compote. Pastu bole la start assemble dan deko.

Sekali lagi hakak mohon maaf kerana tolak banyakkkk tempahan. Kudrat dan masa mencemburui kita… InsyaAllah semoga ada rezeki kita bersama lain kali. Jgn majuk ya πŸ€—πŸ€—

WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Website: www.kekcawan.com.my
Self Pickup: Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi) ***SORRY, NO DELIVERY SERVICE***

BAKING TIME

Tugasan baking harini: 6 adunan moist choc cake utk 3 loyang saiz 12″ + 2 adunan red velvet cake utk 1 loyang 10″ + 2 biji kek pisang harum. Semoga mood mem’baking capai tahap 100% Amin…

Uols tau dak hakak ada Insta? kekcawan.com.my
Eh! FB Page pun ada gak: kekcawan.com.my
Mohon ziarah dan like la yerπŸ˜—

WhatsApp: www.wasap.my/60194774566
Website: www.kekcawan.com.my
Self Pickup: Taman Tropika, Sg Tangkas (5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi) ***NO DELIVERY SERVICE***

NAK BELAJAR DEKO CUPCAKES?

Alhamdullilah .. live demo cupcakes deco selesai. Ni hasilnya.. sesuai utk beginner. Yg terlepas, bole klik link ni https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=650516591800838&id=132174953635007

Nak share pun bole.. nak tag kawan2 pun bole ✌✌✌ ❀❀❀

Untuk lihat jadual penuh kelas baking & deko, sila ke website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

LIVE DEMO: CUPCAKES DECO

LIVE DEMO: CUPCAKES DECO
Malam ni, Khamis, 23/2 @ 8pm
Di FB Page: Kekcawan.com.my

Jemput LIKE page ni dan tunggukan kemunculan saya. Kita akan belajar deko begini. 2 jenis warna, 6 jenis tone, 1 nozel aje. Macam mana nak buat? Jangan lupa, set alarm kat handphone uols ya ✌✌✌ ❀❀❀
#share dan #tag kawan2 tau…. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Untuk lihat jadual penuh kelas baking & deko, sila ke website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

ALHAMDULLILAHΒ 

INSYAALLAH
Production house dari luar negara akan datang untuk buat shooting untuk documentary siaran TV mereka… kene fikirkan nak buat kelas apa masa tu.. yg rasa2 nak belajar & merasa masuk TV, tunggu saya umumkan tarikh dan kelas apa yaaa… ✌✌✌ ❀❀❀

Untuk lihat jadual penuh kelas baking & deko, sila ke website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.