Viewing ‘Miscellaneous’ Category

ALHAMDULLILAH 

INSYAALLAH
Production house dari luar negara akan datang untuk buat shooting untuk documentary siaran TV mereka… kene fikirkan nak buat kelas apa masa tu.. yg rasa2 nak belajar & merasa masuk TV, tunggu saya umumkan tarikh dan kelas apa yaaa… ✌✌✌ ❤❤❤

Untuk lihat jadual penuh kelas baking & deko, sila ke website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Taman Tropika, Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

CREAM CHEESE

Kita potong cream cheese kiub2 gini, nasuk dalam tupperware yg bersih dan kering. Simpan dalam chiller yg secukup sejuk dingin jangan sejuk beku… cream cheese tak tahan. Nanti rosak semuanya. Masa potong, pastikan papan pemotong, pisau, kawasan sekitar dan tangan kita bebas dari sebarang kotoran dan air. InsyaAllah tahan lama cream cheese ni utk penyimpanan… 👍👍👍😘😘😘

Untuk tempahan, WhatsApp: 019 4774 566
Website: www.kekcawan.com.my
Self Pickup: Taman Tropika, Sg Tangkas.
5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi. ***NO DELIVERY SERVICE***

STRAWBERRY CHOC DIPPED


Terasa nak gi Cameron Highlands lak….

Eh! Sikit ari lagi saya umumkan promo January yaaa…. jenguk2 skodeng2 laa.. ✌✌✌

MACAM-MACAM KEK ADA


Uols chillax relax dulu laaa ye…. ✌✌✌

MAKING RAINBOW CAKE

KEK DENGAN FILLING BUAH-BUAHAN


Dari 5am sampai laaa ni hakak bekerja lagi ni haa.. nak tercabut kepala lutut haaa… sapa lagi yg dah kerja lebih 12 jam arini? Sep sikit…

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.

TEMPAHAN


Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?

BELANJA CIKGU


Belanja cikgu2 & staff @MindaOptima branch Bangi. Terima kasih atas tunjuk ajar, dedikasi dan kesabaran tahap tinggi ajar anak2 membaca. Alhamdullilah prestasi Ariz sangat memberangsangkan! Mak kagum tengok!
❤❤❤

Combo Dessert Pack
👉 Double Choc Oreo Cheese Cake
👉 Blueberry Cheese Tart
👉 Giant Hokkaido Cupcakes
👉 Baked Mango Cheese Cake

BERAT KEK


Saya terpanggil untuk up status ni lepas baca newsfeed kawan bakers saya yg cantik manis comel tapi berjaya gemilang, Ummul Amira Omar

Bila customer tanya, “saya nak beli kek berat 1kg brp hengget?”

Sahabat bakers lain nak copy ayat ni, silakan. Saya jawab begini je

“Maaf, saya tak jual kek ikut berat, tapi ikut size. Sbb lain jenis kek lain berat walau pun saiz sama.
Contoh saiz 8″ diameter permukaan & 4.5″ tinggi:
Sponge cake 1kg
Moist choc 1.5kg
Red velvet 1.6kg

Ini berat kek aje, belum masuk salut krim dan deko. Bila dah siap semua akan jadi lebih berat lagi.

Contoh
Sponge cake (kek aje) 1kg
Salut dgn fresh cream akan jadi 1.3kg
Kalau salut dgn buttercream akan jadi 1.5kg
Kalau salut dgn cream cheese akan jadi 1.8kg
Haaa ni penambahan berat pada salut krim aje. Kalau curah pula dgn mirror glaze, ada gumpaste sana sini, ada edible image, ada buah strawberry bagai, mau juga naik 200-700g lagi tu.

Dan harga pun beza2 juga tgk pada saiz, jenis kek, jenis filling, jenis salut, deko mcm mana dan penambahan bahan2 lain.

Kebiasaan standard size kek bermula size 8″. Jika nak yg lebih besar ada mcm2 pilihan size dan juga bentuk, bulat ke.. petak ke.. bentuk nombor ke..”

**********************

Agak panjang penerangan tu. Tapi itu la caranya kita educate customer. Mereka tak tau, kita kasitau, InsyaAllah mereka akan lagi paham. Bole juga beritahu anggaran brp org makan utk mudahkan cust.

Sebenarnya mereka dh terbiasa sbb dodulu semua kek pun asasnya sponge cake. Tu sbb pakai berat kilo. Laa ni dah mcm2 fesyen..

Pd saya kita as bakers, perlu terangkan walaupun naik muak.. mcm tu la perasaan jurujual kat kedai2 atau org yg keje cust service ni, dok jawab soklan sama tiap2 ari berkali2.

Sekian karangan saya pada petang sabtu ini… ehehehh ✌✌✌ 😉😉😉

DELIVERY


Bangun awal subuh ni, dapat ilham.. TIADA LAGI KHIDMAT DELIVERY untuk semua tempahan walaupun guna khidmat runner. Semoga takde lagi rungutan dan tempelakkan bila amount charge delivery disebut. Sesungguhnya perkhidmatan delivery tu “mahal”. Bukan takat diukur dgn jarak penghantaran, masa + minyak + tol + upah dan kesukaran handling juga diambil kira. Keselematan kek2 dan dessert2 di sepanjang perjalanan juga diambil kira. Jika kebiasaannya runner bole telan pedal minyak 80-90km/j, bila bawa item2 ni mau jadi 40-50km/j… adakalanya, janji jam 3pm, bila runner sampai, customer takde. Terpaksa tunggu… ada pernah sampai hampir 2 jam runner menunggu. Upah yg dapat? RM5 selepas tolak kos2 yg disebut diatas.. berbaloikah?

Semoga customer2 dan bakal2 customer semua dapat memahami masalah delivery ni dgn segala kos yg meningkat. Maafkan saya tak dapat sediakan khidmat delivery ni lagi.. saya hanya peniaga kecil cinonet aje. InsyaAllah saya akan tingkatkan kualiti produk dan cuba sedaya berikan harga sebaiknya walaupun peningkatan bahan mentah mula naik graf.

Semoga terus support saya ya… ✌✌✌ tanpa uols, sapa lah saya… 😉😉😉 Terima kasih banyak2..

Nak tempah kek? Dessert? Brownies? Nak belajar baking & deco?
Website: www.kekcawan.com.my
WhatsApp: 019 4774 566
Lokasi: Sg Tangkas, Kajang. 5 minit dari stesen komuter UKM Bdr Baru Bangi.